IInne
Zamrażarki i lodówko-zamrażarki – sposób na tańsze zakupy i wygodne przechowywanie żywności
11 lipca 2018
Mrożenie żywności jest jednym z najbezpieczniejszych i najwygodniejszych sposobów jej długotrwałego przechowywania. Jaką zamrażarkę wybrać, by była funkcjonalna i wygodna w użytkowaniu?
Lodówko-zamrażarki
Lodówko-zamrażarki to niezwykle popularne urządzenia, które można znaleźć w większości kuchni. Ich ogromną zaletą jest wielofunkcyjność oraz fakt, że są na tyle kompaktowe, że można zmieścić je praktycznie w każdej kuchni.
Lodówko-zamrażarka to bardzo dobry wybór do kuchni, gdy zależy nam na dużej pojemności chłodziarki i przeciętnej pojemności zamrażarki. Do wyboru mamy:
- Lodówki z zamrażalnikiem na dole – to bardzo popularne rozwiązanie. Lodówki tego typu są dwudrzwiowe. W górnej części znajduje się przestronna część chłodząca, a na dole, za oddzielnymi drzwiczkami, kryje się zamrażalnik z szufladami. Lodówki tego typu są kompaktowe i wygodne w użytkowaniu. Dzięki temu, że zamrażalnik jest wyposażony w oddzielne drzwiczki, do jego wnętrza nie dostaje się ciepłe powietrze za każdym razem, gdy otwiera się lodówkę, co zwiększa jego sprawność. https://www.morele.net/agd/agd-wolnostojace/lodowki-z-zamrazalnikiem-u-dolu-237/0,0,,,,684,,,,,/1/
- Lodówki z zamrażalnikiem na górze – to, na ogół, lodówki jednodrzwiowe. Zamrażalnik kryje się we wnętrzu lodówki, za dodatkowymi drzwiczkami. To rozwiązanie, które bywa wybierane przez osoby, które nie mają w zwyczaju zamrażać zbyt wielu produktów (zamrażalniki tego typu nie są bardzo duże). Mankamentem takiego rozwiązania jest również fakt, że po to, by otworzyć zamrażalnik, trzeba otworzyć całą lodówkę.
- Lodówki Side by Side – to bardzo wygodne rozwiązanie, które najlepiej sprawdzi się w dużej kuchni. Zamrażalnik w lodówce tego typu jest bardzo pojemny i znajdują się w nim zarówno szuflady, jak również półki, co ułatwia rozłożenie zróżnicowanych produktów spożywczych w ergonomiczny i wygodny sposób.
Zamrażarki
Lodówka z zamrażalnikiem nie zawsze jest najlepszym wyborem. W sytuacji, gdy mrozimy bardzo dużo produktów spożywczych (na przykład wówczas, gdy mamy własne gospodarstwo i liczne plony, które mogłyby się zepsuć bez mrożenia), warto rozważyć zakup oddzielnej zamrażarki. Wbrew pozorom wybór jest dość spory:
- Zamrażarki szufladowe – a czasami także z półkami. To urządzenia otwierane identycznie, jak lodówka – na bok. Za drzwiami mogą kryć się półki, szuflady lub obydwa rozwiązania w zróżnicowanym układzie. Zamrażarki tego typu są dostępne w wersji wolnostojącej oraz do zabudowy. Są wygodne w użytkowaniu i estetyczne.
- Zamrażarki skrzyniowe – mogą mieć zróżnicowane gabaryty i pojemność. Są otwierane od góry, a dzięki temu, że mają dużą komorę główną, można w nich zmieścić produkty o bardzo nietypowych kształtach i rozmiarach. W zamrażarkach tego typu można zamrozić duże kawałki mięsa, które mogłyby nie zmieścić się do zamrażarki z szufladami (na przykład udźce baranie czy całe indyki). Mankamentem zamrażarki tego typu jest jednak jej estetyka – najczęściej są to rozwiązania wykorzystywane w spiżarniach, pomieszczeniach gospodarczych i piwnicach.
Więcej informacji na temat różnic między zamrażarkami skrzyniowymi i szufladowymi można znaleźć w tematycznym poradniku zakupowym: https://www.morele.net/wiadomosc/jak-wybrac-zamrazarke-skrzyniowa-czy-szufladowa/1294/
Korzystanie z zamrażarek doskonale sprawdza się w praktyce. Bez względu na to, czy mieszka się w mieście, czy na wsi, można zamrozić nadmiar żywności, pozostałości z obiadu albo produkty spożywcze kupione w okazyjnej cenie. W zamrażarce można przechowywać sezonowe owoce i warzywa, by sięgnąć po nie później, gdy ceny świeżych produktów tego typu będą zawrotne.
Mrożenie żywności to najlepszy i najbezpieczniejszy sposób na jej długotrwałe przechowywanie bez utraty jej jakości i świeżości. Większość produktów spożywczych doskonale znosi mrożenie, a każdemu czasami zdarza się kupić za dużo jedzenia lub ugotować za dużą porcję obiadu. Zamiast wyrzucać nadprogramowe jedzenie lub na siłę dojadać je, gdy nie mamy już nań apetytu, wygodniej jest zamrozić tę żywność w dobrze dobranej lodówko-zamrażarce, zamrażarce skrzyniowej lub szufladowej.
0Komentarze