IInne
EKSPRES DO KAWY DLA DOMU
7 maja 2021
Można kupić młynek do kawy i ekspres do kawy, ale współczesny człowiek zazwyczaj nie ma czasu ani ochoty na pracę z tymi urządzeniami rano. Istnieją znacznie wygodniejsze urządzenia, które można nabyć w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego - ekspresy do kawy. Wystarczy wybrać rodzaj kawy: espresso lub zwiewne latte, lungo lub latte macchiato, cappuccino ze wspaniałą gęstą mleczną pianką lub inne. Całą resztą zajmuje się automatyczny ekspres do kawy. Współcześni producenci oferują różnorodne ekspresy do kawy, które różnią się od siebie funkcjonalnością i ceną.
PODSTAWOWE TYPY EKSPRESÓW DO KAWY
- Typ Carob. Przed zaparzeniem, bojler napełnia się wodą, a tubę (uchwyt) wypełnia się zmieloną kawą. Zawartość stożka musi być dokładnie ubita. Wysokie ciśnienie powoduje, że gorąca woda jest pędzona przez stożek, po czym napój jest nalewany do kubka. Zaletą ekspresów do kawy carob jest ich przystępna cena. Do wad należy zaliczyć konieczność wstępnego mielenia, ubijania kawy, a także regularnego płukania stożka.
- Kapsułkowe. Ten typ ekspresu wypełniony jest kawą w kapsułkach - małych plastikowych lub aluminiowych pudełeczkach, hermetycznie zamkniętych folią. Napój przygotowuje się poprzez nakłucie kapsuły, po czym pompuje się do niej podgrzaną wodę. Kiedy napój jest gotowy, kapsułka jest automatycznie dozowana do pojemnika. Zaletą jest to, że są one łatwe w użyciu, natomiast wadą jest brak możliwości ustawienia pożądanej mocy napoju i dość wysoki koszt kawy w kapsułkach. Kolejną wadą jest to, że kapsułki różnych producentów nie są wymienne. Kupując ekspres do kawy na kapsułki, należy wyjaśnić, czy kapsułki są łatwe do znalezienia w sprzedaży.
- Chalde. Termin "chald" odnosi się do specjalnie zapakowanej tabletki kawy, która jest przeznaczona na jeden napój. Ekspresy do kawy Chald są pod względem konstrukcji podobne do ekspresów do kawy carob, z tą różnicą, że carob nie musi być płukany z resztek kawy. Zalety i wady odmian chaldowych są takie same jak kapsułkowych.
- Automatyczny. Są to najbardziej funkcjonalne urządzenia do w pełni automatycznego parzenia kawy. Główną różnicą między automatycznymi ekspresami do kawy a odmianami opisanymi powyżej jest obecność zintegrowanego młynka do kawy. Wiele modeli wyposażonych jest w dodatkowe urządzenia, pozwalające na przygotowanie cappuccino, podgrzanie filiżanek oraz płukanie urządzenia. Łatwość obsługi jest ich najważniejszą zaletą. Wadą w tym przypadku jest wysoka cena.
Większość modeli ma postać samodzielnego urządzenia. Produkty wpuszczane, z reguły, są droższe, ale bardziej harmonijnie pasują do wnętrza.
FUNKCJONALNOŚĆ
Na rynku dostępna jest duża liczba modeli, różniących się od siebie zestawem opcji:
- Wyświetlacz. Jego obecność znacznie ułatwia monitorowanie stanu urządzenia i pozwala łatwo określić potrzebę wykonania konkretnej czynności (uzupełnienie wody, opróżnienie pojemnika na ciasto itp.).
- System programowania. Ekspresy wyposażone w tę opcję pozwalają na wstępne ustawienie parametrów (czyli wielkości filiżanki) różnych rodzajów napojów (Americano, Espresso, Cappuccino), regulację temperatury, włączenie automatycznego mielenia ziaren do przygotowania kolejnej filiżanki oraz uruchomienie funkcji płukania po zakończeniu pracy.
- Kontrola siły. Funkcja ta jest możliwa poprzez regulację dawki kawy (ta ostatnia zwykle waha się od 6 do 11g).
- Kontrola szlifowania. Urządzenia z tą funkcją pozwalają na przygotowanie kawy o znacznie różniących się smakach. Na przykład do espresso stosuje się drobno zmieloną kawę, a do Americano - grubo zmieloną.
- Możliwość stosowania kawy mielonej (pamiętaj, że najlepszy smak napoju uzyskasz, jeśli mielenie zostanie przeprowadzone bezpośrednio przed zaparzeniem).
- Podgrzewanie filiżanek. Maszyna w tym przypadku wyposażona jest w specjalne platformy grzewcze, na których umieszczane są filiżanki. Profesjonalni bariści, specjaliści od parzenia kawy, wiedzą, że napój ten, nalany do gorącej filiżanki, ma bogatszy smak.
- Cappuccinator. To urządzenie jest przeznaczone do wytwarzania cappuccino za pomocą pary. Istnieją półautomatyczne i automatyczne cappuccinatores. Pierwsze z nich ubijają mleko za pomocą przystawki "Panarello", natomiast mieszanie pary, mleka i powietrza kontrolowane jest w trybie ręcznym. W tym drugim przypadku ubijanie mleka jest w pełni zautomatyzowane.
- Istnieją również inne funkcje i cechy konstrukcyjne, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze ekspresu do kawy (w szczególności obecność drugiego kotła i materiał młynków). Warto podkreślić, że powyższe opcje są charakterystyczne tylko dla urządzeń automatycznych. To właśnie tłumaczy wygodę takiego sprzętu w eksploatacji i jego wysoki koszt.
KATEGORIE CENOWE
Całą gamę ekspresów do kawy można podzielić na kilka kategorii cenowych. Pierwsza kategoria, którą można nazwać kategorią budżetową, obejmuje modele takich producentów jak Bosch, Siemens, Kitchen Aid i kilku innych. Druga kategoria to ekspresy do kawy, które najlepiej łączą cenę i funkcjonalność. W jej skład wchodzą urządzenia takich marek jak Gorenje czy Siemens. Wreszcie, trzecia kategoria składa się z najbardziej prestiżowych modeli, które można polecić tym, którzy nie są spięci gotówką i nie mogą zaakceptować kompromisów. Do tej grupy należą urządzenia Miele, Kuppersbusch i Neff. Zobacz promocje w sklepach mediaexpert.
0Komentarze